Scouting Nienoord

Het 90e NPK van Nienoord Welpen

Vrijdag 3 juni


Welkom in Marnetucky!
De leiding kwam om 12:00 uur aan op een leeg, winderig Marnewaard. Het gedeelte voor de welpen zou worden omgedoopt tot Marnetucky. Het was een groot leeg grasveld met her en der stapeltjes materiaal. Maar binnen enkele uren zou dit terrein worden getransformeerd tot een kamp voor 3.800 scouts! Om 19:30 stonden de meeste spullen klaar en konden de welpen komen! Er stonden vier slaaptenten, drie hudotentjes, een grote groene tent waar iedereen in past + keuken. En het kampterrein was versierd met Wanted Posters van alle Nienoord Welpen: echte bandieten waren het! Ook hadden de welpen mooie borden gemaakt die het kampterrein een gezellig wilde westen thema gaven. 


Yellen tot je geen stem meer hebt

Voor de aangekomen welpen was er niet veel tijd om alles te bekijken, want het was snel de spullen in de tent, gedag zeggen tegen de ouders om daarna meteen te verzamelen in ons subkamp Green Valley! Hier konden we met de andere groepen uit ons subkamp (Beyloo ter Horst, Scouting Hoogeveen, Trappers, Stadskanaal, Stanley, Ba-Ow en Mensinghe Roden) de yell laten horen!

Green Valley, dat zijn wij,
Subkamp 2 die is er bij! 

Fruitplantages is ons werk,
wij hebben hier het beste merk!
 

Appels plukken voor de poen,
kom maar op: WIJ ZIJN GROEN! 


En natuurlijk kon onze eigen Nienoord yell niet ontbreken:

Leiding: “ik zeg Nienoord”
Welpen: “Wij zeggen welpen!”
Leiding: “Nienoord!”
Welpen: “Welpen!”
Hele horde: “N-I-E-N-Dubbel-O-R-D, Nienoord, Nienoord, Nienoord is OK! Say what? NIENOORD!”


Brandend Speerpunt

In een grote optocht gingen we samen met alle andere welpen naar het centrale welpen terrein. Hier is het centrum van Marnetucky met een saloon, bank met grote kluis en een gevangenis. Er waren allemaal cowboys, boeven en een echte Sheriff. Hier maakten we kennis met Opperhoofd Brandend Speerpunt van de lokale Indianenstam. Ze biedt aan om haar land te verkopen, want ze heeft het zelf niet meer nodig. Nou dat laten de subkampen zich geen twee keer zeggen. Wij - Subkamp 2, Green Valley - willen de grond graag gebruiken voor onze boomgaarden en fruitplantages. En andere subkampen willen het land ook kopen maar hebben hele andere plannen! Zo wil bijvoorbeeld Subkamp 1, Red Valley, een pretpark bouwen en subkamp 4 mijnen aanleggen voor het zoeken naar diamanten en goud. Kortom we gaan allemaal ons best doen om het bedrag bij elkaar te verdienen!

Knaks en bedtijd!

Daarna gaan we naar ons kampterrein waar we de dag afsluiten met broodje knakworst en was het alweer tijd voor bed. Er moesten blijkbaar nog even flink wat verhalen aan elkaar worden verteld, maar na 00.00 uur was ook de laatste welpentent eindelijk stil.


Zaterdag 4 juni


Wie heeft er slaap nodig?

De volgende dag stonden de eerste welpen om 05:30 alweer te stuiteren voor een schitterende dag in Green Valley. Na een gezamenlijk ontbijt in de grote groene tent gingen we met ons subkamp naar het middenterrein. Twee keurige dames staan in Marnetucky en bieden aan ons te helpen met de aankoop van het land van Brandend Speerpunt. Ze stellen voor een spoorlijn aan te leggen. Daarvoor gaan alle subkampen spellen tegen elkaar spelen om spoorbielzen te verdienen. Nienoord gaat samen met de andere groepen uit het subkamp enthousiast voor en we weten ook twee van de drie spellen te winnen! ?


Centrale opening

Even bijkomen en dan door naar de Centrale Opening. Samen met 3.800 blije en enthousiaste scouts hijsen we de vlaggen, zeggen we de wet en ontsteken we het eeuwig vuur. Ook zien we even alle thema’s op dit 90e NPK voorbij komen: bij de Bevers zijn er superhelden, de welpen vermaken zich in het Wilde Westen, de scouts zijn Vikingen, De Explorers in Amsterdam en de Pivo’s feesten in ‘de 90’s’. 


Spoorlijn
Terug op het kampterrein gaan we verder met spoorbielzen verdienen. We doen weer wat gave spellen en weten er ook weer een paar te winnen. Toch waren andere subkampen net wat beter, dus we gaan helaas niet met de grootste stapel spoorbielzen ervandoor. Gelukkig maakt dit niet uit zeggen de keurige dames. Als ze maar mooi recht liggen. En we hebben ook al het geld bij elkaar om het land te kopen. Dat wordt snel in de kluis gestopt. Er is wel een vervelende boef die de hele tijd probeert de kluis te openen, maar gelukkig weet de Sheriff hem bij de bank weg te houden. Om te vieren dat we het geld én een nieuwe spoorlijn hebben besluiten we meteen een mooi feestje te bouwen! Een super disco in de ondergaande zon. Alle welpen met de voetjes van de vloe… eh, gras! We genieten nog even na met popcorn boven het kampvuur en warme chocomel. Na al deze activiteiten was er niet zoveel meer energie over voor lange verhalen of spelletjes in de tent, dus was het al snel rustig in de Green Valley. 


Zondag 5 juni

Hulpsheriffs

De afgelopen dagen waaide het flink met lekker veel zon én was het droog gebleven. Echter, vandaag was code geel afgegeven voor stevige onweersbuien met veel regen. De weer apps werden nauwlettend in de gaten gehouden, want zulke regen zou het programma met alle buitenspelen en de speurtocht kunnen ontsporen. Toch (spoiler alert) konden we uiteindelijk alle programma onderdelen doen die we wilden! Na ontbijt en opening gingen we weer naar het dorp Marnetucky. Net toen we ons verdiende geld uit de kluis wilden halen, bleek de kluis helemaal leeggeroofd te zijn! Hoe kan dat nou?! De Sheriff van Marnetucky weet het ook niet meer en vraagt alle welpen om hulp-sherrif te worden. In elk subkamp kun je korte spelletjes spelen om je sheriff vaardigheden te testen. Heb je ze allemaal gehaald? Dan krijg je de hulp sheriff insigne! Iedereen deed fanatiek mee met de spelletjes en er kwamen heel veel hulp sheriffs bij!


In de saloon

Omdat wij bij Scouting Nienoord de Saloon runnen in de Green Valley, konden de hulp sheriffs in spe  bij ons laten zien dat ze de kneepjes van het Saloon runnen konden beheersen. Je moet je als sheriff natuurlijk in alle situaties kunnen redden. Dus kregen de welpen een dienblad met twee zware bierglazen met water. Deze moest goed gevuld op een dienblad blijven staan terwijl je onder een tafel moest kruipen, drie rondjes moest draaien en vervolgens weer onder de tafel terug. Uiteraard was dit voor de meeste welpen geen probleem en konden we heel veel spelkaarten aftekenen.


Speuren naar de boef
Nadat de hulp sheriffs waren klaargestoomd voor het echte werk, konden we even op krachten komen met een broodje en wat lezen. De subkampleiding kwam ons vervolgens vertellen dat we op speurtocht mochten naar de boef! Deze had een spoor van $-briefjes achtergelaten. Zo konden we deze eenvoudig weer terug vinden. Aan het eind van de route konden we zelfs op afstand de boeven spotten! Vanuit de bosjes zagen we een kampement, met daarin een geel-zwart gestreepte figuur met een grote zak geld. Dat moet toch wel de boef zijn? 


Hoera, tijd voor ’t Seepeert!

Vervolgens was het tijd om ons eigen geld uit te gaan geven op het Middenterrein. De Scoutshop, Brandstempels, Insigneshop én natuurlijk ’t Seepeert vol snoepjes, hamburgers en frietjes werden snel leeggekocht door de welpen. Die uiteraard al twee dagen lang zaten te wachten op dit moment. Nadat iedereen iets heeft kunnen kopen was er speeltijd op het speeltoestel. 


Chillen met Duckies
We kwamen na deze intensieve dag weer op krachten met een lekker bord Nasi - die de Thriantastam (kookstaf) voor ons (en alle welpen + stafleden) gemaakt heeft. Het smaakte superlekker - zeker als je bedenkt dat ze dit voor wel 1.500 mensen moeten koken. De kinderen gingen nog even lekker vrij spelen met de bal, gebruikten dit moment voor een hout bewerken met zakmes, of gewoon chillen in het klimtoestel in de poort. 


Komt alles dan toch nog goed?

’s avonds wachtte ons dan de grote ontknoping van het Marnetucky avontuur bij een groot gezamenlijk kampvuur. Is het geld nu weer terecht? Kunnen we de boef pakken en het land kopen? Ja zeker, de geel zwarte figuur werd door de sheriff ingerekend! Maar wat blijkt in de gevangenis? Hij is erin geluist! Hij moest doen alsof van de twee keurige dames die ons wilden helpen het land te kopen! Want in de kluis bleek ook nog een echte schatkaart te liggen. Op die kaart kon je duidelijk het land van Brandend Speerpunt zien liggen. En die blijkt dus ineens vol te liggen met schatten. En is dus veel meer waard dan gedacht. Brandend Speerpunt vindt het fijn dat alle welpen hebben geholpen dit mysterie op te lossen. En als cadeau mogen wij het land toch overkopen. Er ligt nu ook al een spoorlijn. En er is plek voor alle plannen van de subkampen: mijnen, schietbanen, fruitplantages, alles kan! En net toen we dit allemaal hadden zien gebeuren en we op twee liedjes hebben kunnen dansen begon het flink te regenen. Iedereen zwaaide de cowboys uit en vertrok snel naar zijn droge tent. 

Hier gingen de welpen nog even chillen op de zitzakken, lazen een Donald Duckje aan tafel of tekenden lekker met zijn allen portretten van elkaar of echte cowboys. Om 22:00 was het tijd voor iedereen om lekker het bed in te gaan. Deze keer sliep iedereen sneller dan ooit. 


Maandag 6 juni

Nog een keer: ‘Green Valley Dat Zijn Wij…’

De laatste dag is aangebroken! Alle spullen in de tent inpakken. De welpen gebruiken de tijd om even een laatste keer samen te spelen op het veld of te chillen in de poort. En dan is het ook voor de welpen tijd om afscheid te nemen. We yellen onze longen uit het lijf bij de Subkamp sluiting. En net nadat de laatste welpen weg zijn begint het weer te regenen. 


Nat en modderig

Gelukkig krijgt de leiding hulp van de Nienoord Stam bij het afbreken. Toch moet alles nat worden ingepakt op de karren en vrachtwagen. De grootste uitdaging blijkt bij het verlaten van het terrein: het is een grote blubberbende en diepe sporen zorgen voor vastzittende karren en vrachtwagens. Met trekkers en heftrucks komt iedereen er weer uit. Om 23:30 worden de laatste tenten te drogen gelegd en kan ook de leiding naar bed. We konden terugkijken op een fantastisch kamp. Met een vrolijke club welpen, heel veel mooie indrukken en een echt weekend vol scouting. En dan nu maar weer aftellen tot volgend jaar! Nog maar 353 dagen…


Nog meer nieuws

Vacaturenieuws uit het bestuur

We zijn op zoek naar jou! Vanuit het bestuur wordt gezocht naar een nieuw (algemeen) bestuurslid en naar 1of 2 leden voor de kascontrolecommissie.

Het 90e NPK van Nienoord Welpen

Het NPK ligt al weer een aantdagen achter ons. We zijn aan het nagenieten van een fantastisch Noordelijk Pinksterkamp. Een verslag van de Nienoord welpen in Marnetucky.

Ouder-/Kindweekend 2022

In het weekend van 11 tot en met 13 maart vindt het traditionele Ouder-Kind-weekend plaats in Bakkeveen (Kampeerboerderij ‘The Loryann’). Een gezellig weekend voor iedereen èn het moment om van dichtbij kennis te maken met de hobby van uw zoon of doc

Vacature: Leiding div speltakken

Leiding diverse speltakken M/V (betreft vrijwilligerswerk) : Ben jij een enthousiaste en daadkrachtige vrijwilliger, op zoek naar een nieuwe uitdaging...

Nienoord bestaat 45 jaar!

Dat betekent een jubileumjaar en daar hoort natuurlijk een jubileumbadge bij. Deze badge mag door de leden van Scouting Nienoord zelf ontworpen worden.

Update: Maatregelen i.v.m. COVID

Vanaf 28 april zijn de maatregelen tegen de verspreiding van het Corona-virus versoepeld, waarmee ook vele sportactiviteiten voor kinderen weer toegankelijk worden...

Maatregelen i.v.m. COVID-19

Vandaag heeft Scouting Nederland haar advies aangescherpt wat betreft de opkomsten van onze Scoutinggroep in relatie tot het Corona virus. Onze Scoutinggroep volgt het advies van Scouting Nederland...

Stookverbod maakt scouts in Dwin

Leuk stukje over onze welpen in het DvhN

Laatste info OKW 2018

In deze brief vindt u de laatste info over het OKW 2018

NLDoet Nienoord op RTV Noord

Afgelopen zaterdag heeft iedereen goed geholpen met NLDoet.