Scouting Nienoord

Ouderinformatie

Welpen

Welkom bij de Welpen van Scouting Nienoord !

Zit je op scouting en val je tussen de leeftijd van 7 t/m 11 jaar oud, dan kom je automatisch bij de Speltak (leeftijdsgroep) Welpen. Elke zaterdag beleven de Welpen met hun leiding spannende en leerzame opkomsten. De welpen spelen in het Jungleboek-thema. De Welpenleiding heeft daarom ook namen uit het Jungleboek zo als Ikki (stekelvarken), Hathi (olifant), Baloe (beer), Lowie (aap), Tabaqui (jakhals). De meeste opkomsten spelen zich af in de Jungle, maar zo nu en dan hebben de opkomsten en vooral ook de kampen een ander leuk thema.

Welpenleiding

De welpenleiding bestaat uit een enthousiaste groep vrijwilligers met verschillende achtergronden, maar we hebben allemaal als doel de welpen een zo leuk mogelijke tijd te geven op de zaterdagochtend en tijdens de verschillende kampen.

Wellicht is het ook fijn om te weten dat een deel van de leiding speciale trainingen hebben gevolgd bij Scouting Nederland zodat ze weten hoe bij opkomsten maar ook specifieke bij kampen om te gaan met de Welpen. Daarnaast hebben we in het huidige team ook nog een aantal  gediplomeerde eerste hulp verleners.

Opkomsten

(Bijna) Elke zaterdagmorgen komen we van 10:00 tot 12:00 uur samen in en rond het clubgebouw aan de Oude zuiderweg 4 in Leek. We noemen dit bij Scouting een Opkomst.

Elke opkomst begint met een centrale opening en eindigt met een centrale sluiting. Verder proberen we zo leuk mogelijk opkomsten te organiseren waar bij we rekening houden dat er naast veel actieve activiteiten er ook rustmomenten in worden gebouwd.

Bij Scouting Nienoord bieden we een veilige omgeving waar de Welpen worden uitgedaagd zichzelf te ontdekken en samen te werken, maar vooral ook veel plezier te maken.

Nesten en Gidsen / Helpers

De Welpen zijn verdeeld over zogenaamde nesten. Dit zijn vier deelgroepen binnen de horde. We blijven één horde, maar zo nu en dan hebben we nest-wedstrijden waar de nesten het tegen elkaar op nemen. Daar naast kan het zijn dat bij de normale opkomsten de welpen per nest opdrachten krijgen. Het leert de welpen hoe het is om samen te werken. Tijdens de installatie worden er in elk nest een Gids en een Helper benoemd. Dit zijn in de regel de oudste welpen in een nest. Zij leiden als het ware hun nest. Ze worden dan in deze functie geînstalleerd en krijgen hier ook speciale kenmerken voor op hun uniform.

Opening / Sluiting

Elke opkomst wordt gezamenlijk geopend en gesloten. De opening bestaat uit een openingsritueel waar de horde aan geeft hun best te gaan doen. Vervolgens wordt de vlag gehesen en de Welpenwet opgezegd. De sluiting bestaat uit het strijken van de vlag en vervolgens door een gezamenlijke yell. Tijdens deze opening en sluiting worden er uit de groep Welpen gekozen om bepaalde delen te doen. Zorg dat je onderstaande goed uit je hoofd kent.

Opening

Een welp:  de horde staat gereed
LEIDING: A... !!!
HORDE: AKELA WIJ DOEN ONS BEST !!!
Een Welp: DJIB DJIB DJIB DJIB*
HORDE: WIJ DOB DOB DOB DOB** WOEF !!!

Welpenwet

Een Welp speelt samen met anderen in de jungle.
Een Welp is eerlijk, vriendelijk en zet door.
Een Welp zorgt goed voor de natuur.

* DJiB = doe je best (eenmaal naar elk nest)

** DOB = doen ons best

Sluiting

HORDE: Wij wens-en el-kaar een goe-de jacht !!! N-I-E-N dubble-O R-D, NIENOORD, NIENOORD, NIENOORD is OKE, Say What? NIENOORD !!

Kampen

Tijdens het scoutingseizoen (wat ongeveer gelijk loopt met een schooljaar) organiseren we naast de opkomsten en zo nu en dan een leuk uitje op de zaterdagen ook een drietal kampen. Tijdens het pinksterweekend gaan we van vrijdag t/m maandag op Noordelijk Pinksterkamp (NPK). Het NPK is het grootste jaarlijks terugkerende Scoutingkamp van Nederland en wordt centraal georganiseerd voor alle groepen uit de noordelijke provincies. Op NPK staan we met alle welpengroepen uit het noorden bij elkaar. Een super gezellig kamp wat niet kan ontbreken in het scoutingjaar! Tijdens de eerste week van de Zomervakantie gaan we met onze eigen welpengroep een halve week op kamp. Dit kamp heet het Zomerkamp en is elk jaar in een thema dat wordt bedacht door de Welpenleiding. In het najaar hebben we dan nog een weekendkamp: het Najaarskamp. In tegenstelling tot het NPK en zomerkamp slapen we niet in tenten maar in een gebouw.

Welpen in de Jungle ?

Onze speltak heet de Welpen en dat is niet voor niets. Onze opkomsten staan zo als gezegd in het thema van Jungleboek. Het Jungleboek is een reeks gedichten en verhalen die is geschreven in 1894 door Rudyard Kipling. In deze verhalen staat het ontdekken van de wereld om je heen en samenwerken centraal. En dat sluit prima aan op de Scoutinggedachte. De welpen slaat op de jonge wolven in het Jungleboek. De welpen noemen de Welpenleiding niet bij de naam welke zij in het dagelijks leven dragen, maar elke leiding heeft een Junglenaam en daarmee worden ze tijdens scoutingactiviteiten ook altijd aangesproken.

Installatie

Als je nieuw bent binnen scouting of bent overgevlogen van een jongere leeftijdsgroep dan wordt je op een gegeven moment geïnstalleerd bij de Welpen. Dit is een ceremonie waarbij de nieuwe Welpen de Welpenwet en belofte afleggen waarna ze hun uniform krijgen en volledig worden opgenomen in de Welpenhorde. Tijdens deze ceremonie zijn ook de ouders welkom, want dat is natuurlijk een bijzonder moment.

Welpenwet

Een welp speelt samen met anderen in de jungle.
Een welp is eerlijk, vriendelijk en zet door.
Een welp zorgt goed voor de natuur.

Belofte

Ik beloof mijn best te doen een goede welp te zijn.
Iedereen te helpen waar ik kan
en mij te houden aan de welpenwet.
Jullie kunnen op mij rekenen!

Overvliegen

Ben je 11 jaar geworden dan wordt het voor de Welpenleiding tijd om na te denken of jij klaar bent voor de volgende speltak binnen scouting, de Scouts. De Scouts zijn jongens en meisje van 11 t/m 15 jaar. De Scouts hebben niet een specifiek thema zo als de Welpen dat kennen, maar ook hier is het de bedoeling dat de kinderen de wereld om zich heen verder leren ontdekken met de scoutinggedachte in hun achterhoofd.

Zo als gezegd gaan Welpen over na de volgende speltak op het moment dat ze tenminste 11 jaar oud zijn. Dit overgaan na een andere speltak noemen we Overvliegen, dit Overvliegen gebeurd één keer per jaar in september. Soms kan het voorkomen dat op basis van de ervaring van de leiding wordt gedacht dat het beter is om de kinderen een jaar langer bij de Welpen te houden of misschien zelfs iets eerder over te laten gaan. In dit geval gebeurd dit altijd in overleg met de Welpenleiding, Scoutsleiding en de ouders.

Contact

Mochten er nog vragen zijn dan staat de leiding er altijd voor open om deze te beantwoorden.

Lid worden ?

Let op: Op het moment heeft de welpenhorde een wachtlijst.

Ga dan naar deze pagina met meer informatie over lidmaatschap.